Test av Liptons nya ekologiska te

Detta är en av Liptons sommarnyheter! Ett svart te, (kommer från tebusken Camellia sinensis) Den här är obesprutad och ekologisk. Bland Liptons svarta teer hittar du allt från klassiker som Lipton Yellow Label till nyskapande smaker såsom Pear Chocolate och Vanilla Caramel, de har helt enkelt en massa smaker på teer. Det är inte svårt att hitta sin favorit frukt som te från Lipton. Just detta te är lite speciellt för att det är 100% ekologiskt och med en ny smak. Det te som jag har fått äran att testa heter ”Surprising Russian Grey” pyramidte. Pyramid betyder att det är en pyramidformad tepåse och inte en traditionell, platt påse. Detta te passa i alla lägen, det ät ett svart te men med en twist av citrus vilket kan vara väldigt uppfriskande, speciellt på sommaren.
Teet kommer från Ica tallen  i Vilhelmina, där hittar man alltid de senaste först 😉 . Detta te har jag nu under ett par dagar druckigt, här nedan kan du läsa om vad jag tycker. Kriterierna för test av produkter i kategorin livsmedel hittar du här.

Pris och volym

På Ica tallen kostade den 24,95kr, och innehåller 32g vilket ger ett kilopris på 779kr. 32 gram te kanske låter lite men det är faktiskt hela 20 påsar te i en förpackning. Te vägerer inte mycket, så man kan inte direkt jämför med kilopriset för ekobanener. Priset på den här varan är helt rimligt, med tanke på att den faktiskt är helt ekologisk. Tyvärr är ekologisk odling dyrare än icke ekologisk så vill man göra gott för planeten och för sin egen hälsa är de extra kronor man lägger på ekologisk mat en bra investering tycker jag.

Miljö

Såklart är detta te är ekologiskt!
Bladen plockas varsamt för att sedan fermenteras (betyder att man jäser bladen), skäras och torkas. Det är i genom denna process som teet får sin speciella färg och arom och här finns inget steg där man besprutar eller tillsätter något vid fermenteringen eller efterbehandlingen som inte är eko (då får det nämligen inte kallas eko) Förpacknigen är nerbrytbar,
Extra bra är det att alla påsarna ligger i en låda, inga ytterligare och ondödiga pappers förpackningar som det brukar göra ibland. Andra teer har en liten pappers påse runt varge tepåse, som igenteligen inte fyller någon fukntion men här så har man plockat bort den. Dock så var lådan inplast… den kan man kanske banta bort i framtiden (tycker jag). Teet är märkt med PL-EKO, Debio och rainforest alliance som är en orginisation som jobbar med att förbättra arbetares arbetsförhållanden och för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för teodlare viket är KANON-BRA!

Utseende och förpackning

Det finns 20 pyramidformade tepåsar i en förpackning. Andledningen till att tepåsarna är pyramidformande är för att vattnet lättare ska kunna ströma igenom påsen och ge smak till vattnet. En smart utveckling av en enkel sak som en tepåse. Jag tycker ibland att ekologiska saker förpackas onödigt tråkigt. Det måste ju inte vara grått för att det är eko. Den här skiljer sig lite från det tänket med sin klara blå/gröna färg. Men det roligaste är nog insidan. Den är skrik-gul och har massa blå mönster, man blev verkligen glatt överaskad när man öppnade lådan. När man öppnar så mötts man även av en väldigt behaglig doft av citrus.

Tydlighet och innehållsförteckning

På förpackningens kortsidor står all information om teet på engelska, man kan om man vill läsas mer på deras egna hemsida Lipton

Den är även märkt med Debio, PL-eko och rainforest alliance märknigar. Tydligt och bra!

Smak, tillagning

Teet är ett riktigt smakrikt te, med en väldigt uppfriskande och spännande smak av citrus som passar perfekt på sommaren. Att tillaga teet är enkelt, allt man behöver göra är att koka upp vatten i en kastrul på spisen eller en vattenkokare och sen låta tepåsen ligga och dra i vattnet i cirka 2 till 3 minuter. Tänk på att det är stor skilland på spis och spis. En gammal spis drar mer ström än en ny och el ska man inte slösa med, det är inte klimatsmart. Har du en vattenkokare kan det vara ett bättre alternativ än en gammal spis. Om man inte vill dricka varmt te en sommardag så kan man såklart låta teet svalna och sedan tillsäta några isbitar och vipps så har man ett svalkande glas iste. Lägg till lite ekologiskt socker och en skiva citron så blir det en riktigt lyxig drink. Passar bra om man får besök och vill bjuda på något en varm dag.

Omdömme

Jag ger den här prodkten 10 av 10 stjärnor. Den var mycket bättre än vad jag trodde, jag är i vanliga fall inte ett jätte stort ”fan” av svart te eftersom jag tycker att de ofta är för starka, men det här var faktiskt milt och gott. Smaken av citron känns helt naturlig, inte konstgjord. Det enda lilla minus jag har hittat är att det fanns ett onödigt lager av plast utanpå förpackningen annars är det verkligen toppen. Det är mycket bra att man jobbar med andra saker som arbetsvilkor, med justa vilkor finns förutsättningar för att också jobba med miljöfrågor.

Bonusmaterial

Vad passar inte bättre till te än scones?


Här nere finns receptet som jag andvände till mina scones.

Recept scones

Du behöver
500g vetemjöl (plus extra till utbackningen)
2 msk bakpulver
2 msk socker
2 tsk salt
110g smör
3dl mjölk

Gör så här
Blanda, klicka ut på plåten till kakor, nagga och grädda till gyllenbruna på 175*C