Pris och volym

Denna förpackning med riven koks kostar 24,90 kr på Ica Tallen i Vilhelmina, och har en volym på 200 gram, vilket enligt mig är ett rimligt pris för en ekologisk produkt.  Kilopriset blir 124,50 kg. Observera att priset kan variera över tid och mellan butiker. Just det här testet görs för Varuhuset ICA Tallen i Vilhelmina, (som är väldigt bra på att ta hem ekologiska och närproducerade produkter)

Miljö

Detta är en produkt från Icas ”i love eco” serie. Alla produker därifrån är producerade i balans med naturen och kommer från kavalitetssäkrade ekologiska leverantörer.  Meningen med denna kolektion är att inspirera kunnder till en hållbar livsstil för ett mer hållbart sammhälle. Ica har ett brett sortiment, utbudet av ”I love eco produkter” är stort. Det är möligt att i butik välja näsatna alla varor märkta eco. Det är en fin möjlighet att i butiken välja att gör gott!

Denna produkt är Eko märkt enligt EU-förordningens regler. Vilket betyder att kokosen är ekologiskt odlade, att de inte andvänder bekämpningsmedel eller konstgödsel och den inehåller inte några onödiga livsmedelstillsatser. Så detta är något man kan köpa med gott samvete, produkt gör verkligen inget ont mot dig eller mot naturen.

Utseende och förpackning

Kokosen är förpackad i en vit plastpåse, det kanske inte är den mest miljövänliga förpackningen men den är nödvändig för att hålla innehållet mjukt och fräscht. Tanken är inte att påsen ska stå frame på bordet utan den ska förvaras i skafferiet. Återförslut med en klämma så håller sig kokosen länge även om förpackningen är öppnad. Man kan klart och tydligt se på förpackningen att den är ekologisk, härom råder inga tvivel. I övrigt så kanske inte desingen på förpackningen var det finaste…. men syftet är såklart att göra alla produkter i serien lätta att känna igen bland andra produkter och på så sätt är det förstås också genialt!

Tydlighet och innehållsförteckning

Det står stort och tydligt på påsen att den tillhör icas i love eco serie. Det går inte att missa. Den övriga informationen finns på backsidan och där kan man läsa om alla näringsämnen som finns. På backsidan finns det även ett recept på kokostoppar med lime, som jag såklart var tvungen att testa.

Resultat

Kokostopparna var väldigt lätta att göra, då man endast behövde några få ingredienser. Kokostopparna blev otroligt goda! Limen gjorde det lila extra, det blev inte lika sött då. Här nedan är receptet

Kokostoppar med lime, 20st
Du behöver OCH välj gärna eko-varianter av alla ingredienser

75g margarin eller smör
1 lime
2 ägg
1dl strösocker
200g kokos

Sätt ungnen på 150 grader. Smält mattfettet och låt det svalna. Skölj limen, riv av skalet och pressa ur saften.
Köp hellst ekologisk lime och skölj den väl. Använd gärna en fruktborste när du rengör skalet. Rör ihop ägg och socker i en skål. Blanda i koks, mattfett, limeskal och saften. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter. Klicka ut smeten till toppar och lägg på en plåt med backplåtspaper. Grädda sedan i ungnen i ca 25 minuter. Seddan är de klart!

Smak, tillagning

Det finns mycket man kan göra med kokos, t.ex kokostoppar, kokosbollar eller varför inte toppa kladdkakan.
Just denna kokos smakar välldigt gott och är väldigt fin riven, vilket gör att det blir lättare att tugga. Den har en färsk och god smak.

Omdömme

Det enda som är lite negativt med den är att förpckningen är gjord i plast, men det är ju inehållet som räknas och sorterar man noga, dvs mjukplast som mjukplast så är det ”ingen fara på taket”. Det viktiga är ändå att plasten inte hamnar ute i naturen. Kokosen både smakar gott och gör gott:) så jag ger denna produkt 9 av 10 stjärnor.