Test av ekologiskt sommarte

Ekologiskt sommarte från Västerbottenssåpa ska enligt förpackningen vara ett friskt och härligt te med smak av kola, karamell och naturligt vanilj, teet inehåller även de nyttiga gurkmejan och den lugnande kamomillen. Ett härligt grönt te som både smakar gott och gör gott. Teblandningen passar utmärkt både till frukost och innan läggdags. Teet fungerar lika bra varmt som kallt iste och nu på sommaren kan det vara ganska trevligt.
Detta te har jag nu druckit under ett par dagar denna vecka, här nedan kan du läsa om vad jag tycker. Kriterierna för test av produkter i kategorin lifsmedel hittar du här.

Pris och volym

Produkten är köpt från www.vasterbottenssapa.se  där den kostade den 49kr, och innehåller 100g vilket ger ett kilopris på 490kr. Många andra exkullsiva teer har ett mycket högre pris än vad detta har. Om man gämför med andra märken så skulle jag säga att detta sommarte har ett väldigt bra pris med tanke på volymen och hållbarheten. 100g te räker väldigt länge, om man ska koka 2 liter te så behöver man endast 4 gram te för att det ska smaka ganska mycket. Sen så kan man såklart själv reglera hur starkt man vill att det ska vara, med det menar jag att man behöver väldigt lite produkt för att få mycket. Man får mycket för pengarna!

Miljö

Såklart! Detta te är ekologiskt!
Förpackningen är oblekt papper vilket också är mycket bra. Inga andra onödiga förpackningar. Den enda plasten som finns är kläman som man stänger påsen med. Många andra teeförpackningar brukar vara uppbyggda av flera lager med plast och papper. Först flera lager med en hårdare plast och sen finnns det ett ytre lager med en tunnare färgad plast eller papper. Te’t är bara förpackat i en papperspåse och ingentig mera (eftersom att det inte behövs). Seriöst så förpackar vi saker för mycket tycker jag!

Utseende och förpackning

Jag tycker att det är trevligare med en vanlig papperspåse som förpackning än en färgad plastförpackning. Det ser mycket trevligare ut att ställa fram på bordet också. Påsen klarar av att stå upp själ på bordet utan problem , den ramlar inte omkul. Man stänger påsen genom att vrida in den lila plast/metall-biten i påsens topp och sendan så böjer man bitarna som är utanför runt om förpackningen och klämmer åt. Det vill säga återförslutningsbar!

Tydlighet och innehållsförteckning

På förpacknigen så står det stort och tydligt vad teet inehåller men det står inte var ifrån ingredienserna kommer.

Smak, tillagning

Som sagt så behöver man bara lite produkt för att få mycket smak, så det enda man behöver göra för att tillaga detta är att fylla en tekula med te och sen lägga det i en kastrull med vatten och koka upp det, man kan okså lägga teet direkt i vattnet men då måste man sila bort tebladen efteråt, för det är inte så gott att dricka teeblad. Alla teer ska stå och dra en stund – stå för att hinna dra till sig smak. 3 minuter brukar man rekommendera.

Teblandning smakar verkeligen sommar, den är frisk men ändå söt och innehåller kamomill, gurkmeja, sencha och eko-arom. Om man vill ha det lite mer syrligt så kan man lägga i en skiva citron för uppfriskningens skull, i värmen så rekomenderar jag citron (välj en ekologisk) och isbitar (y).  Jag har drukigt ”Sommar” som te’t heter dessa varma dagar för att jag tycker att det smakar så gott. Nu är det väldigt varmt ute så det känns lite fel att dricka varmt te en varm sommar dag, men låter jag teet svalna och sen lägger jag i några isbittar, då blir det iste istället! Enkelt va! Vilket är väldigt svalkande att dricka på sommaren.  + så är det nyttigare att dricka iste än att dricka läsk 🙂 Vill man vara nyttig har man inte i socker. Vill man vara ganska nyttig har man i eko-honung och är man inte så nyttig har man i en sked med strösocker (eko förstås).

Omdömme

Jag ger den här prodkten 10 av 10 stjärnor. Den var mycket bättre än vad jag trodde, jag trodde att kola och karamell skulle smaka lite för sött, men det gjorde det verkligen inte. Den är perfeck på sommaren och jag tror även att den funkar på vintern, speciellt när man längtar efter sommaren 😉 Och så är det bra att dom har tänkt på miljön och inte andvänt plast eller några onödiga förpackningar.